20170926_143658.jpg

MELVILLE COTTAGE

Melville, Johannesburg

 

An extension of an additional room to this 90-year old outbuilding provided the opportunity for a colourful renovation to the existing building, thanks to a bold client and a tasteful selection of colours. The spaces created were the outcome of the limited and stepping site, which allowed for a split-level lounge-kitchen relationship and a sloping ceiling following the roof line. Since there is a lot of rock on site, the contrast of the bright colours with natural materials brings about a harmonious balance of work-of-man and work-of-nature.

 
 

The space inside the building has a diagonal relationship to the exterior courtyard via a corner door with corner column. These doors open right back to fold flush against the wall, and the curved outer steps and pond walls soften the environment in contrast to the hard steel elements and flat pastel surfaces of the walls.

 

Project:

New cottage, Melville

Client:

MA Farquharson

Area:

32m² 

Completed:

2017